Home » Zo bereid je je optimaal voor op een autovakantie

Zo bereid je je optimaal voor op een autovakantie

by Gustavo
Zo bereid je je optimaal voor op een autovakantie

Verlang jij ook heel hard naar een zorgeloze autovakantie? Dat kan enkel dankzij een goede voorbereiding. Want als je zelf instaat voor het vervoer, moet je nu eenmaal vooraf al het een en ander in orde brengen. Wij leggen uit hoe je je optimaal voorbereidt op je autovakantie.

De auto vakantieklaar maken

Tijdens een autovakantie leg je honderden tot duizenden kilometers af en dat door verschillende landen. Daarom moet je vooraf het een en ander controleren. Zo dien je vooraf de bandenspanning te controleren en eventueel bij te vullen. Op die manier beperk je niet alleen het brandstofverbruik maar verbeter je ook het rijgedrag. Ook je olie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof controleer je vooraf even en vul je indien nodig bij. Sla alvast ook een aantal reservestukken in, zoals een reservewiel en extra ruitenwisserbladen. Bekijk onderdelen op onderdelenwebshop24.nl en vind de gepaste onderdelen voor je autovakantie.

Teken je route vooraf uit

Stippel vooraf je route uit om onaangename verrassingen te voorkomen. Zoek daarbij ook naar de lokale regelgeving, bijvoorbeeld wat de maximale snelheid op lokale wegen betreft. Houd ook rekening met wat je allemaal in jouw auto moet liggen hebben. In Oostenrijk en Hongarije is een verbanddoos bijvoorbeeld verplicht, terwijl Kroatië en Luxemburg een veiligheidshesje verplichten. En in Griekenland moet je dan weer over een brandblusser beschikken. Voorkom onnodig oponthoud en boetes eenmaal je de grens oversteekt en haal alle benodigdheden in huis.

Ga ook vooraf op zoek naar goede stopplaatsen, zoals hotels en restaurants. Houd er rekening mee dat lang niet alle stopplaatsen even veilig zijn en de benzineprijzen vaak sterk variëren. Voor de route naar het zuiden maakt ANWB jaarlijks een overzicht van goede stopplaatsen die je eventueel kan raadplegen.

Vignetten en milieustickers

Steeds meer steden en regio’s weren of belasten (buitenlands) verkeer. Ga dan ook vooraf na of je over vignetten en milieustickers moet beschikken en of jouw wagen wel toegang krijgt tot een bepaalde stad. Onthoud dat je over een Autobahnvignet moet beschikken op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen, een milieusticker in Duitsland en een Eco Vignet in Frankrijk. Een limitatieve lijst bieden van alle lokale beperkingen is niet mogelijk, omdat sommige steden ook nog eens zelf enkele regels opleggen. Informeer je dus vooraf over de beperkingen van je route en stuur eventueel bij.

Slim pakken en laden

Zorg er natuurlijk voor dat je alle benodigdheden ook inpakt. Een autovakantie is altijd een kleine verhuizing en dus maak je vooraf best een inpaklijst. Klaar? Besteed dan ook aandacht aan het slim en veilig laden van de wagen. Zware koffers belanden bijvoorbeeld het beste achterin de wagen, ter hoogte van de rugleuningen. Daarop kan je dan lichtere bagage stapelen. Gebruik eventueel een bagagenet wanneer de bagage boven de rugleuning uitkomt. In de dakkoffer doe je enkel lichtere spullen. De dakkoffer monteer je in het midden van het dak.

Vergeet ten slotte niet dat elke wagen een maximum toegestaan gewicht heeft. Je vindt dit maximumgewicht op je kentekenbewijs. Dit maximumgewicht omvat niet alleen het gewicht van je wagen en de bagage, maar ook van de inzittenden. Controleer voor vertrek nog even het gewicht van je wagen, want anders komt de veiligheid in het gedrang.

You may also like