Home » Veilig op safari in Botswana? 4 tips

Veilig op safari in Botswana? 4 tips

by Gustavo
Een safari in Botswana maak je veilig met deze 4 tips

Een onmisbaar onderdeel van een reis naar Botswana is toch wel het maken van een safari, aangezien dit prachtige land een van de meest bijzondere safaribestemmingen in Afrika is. Bovendien ben je niet in Afrika geweest als je de Grote Vijf niet hebt gezien, toch? Of je die prachtige beesten nu in een nationaal park of in een privéreservaat wilt bekijken, veilig wildlife spotten doe je door je te houden aan de regels en door deze tips op te volgen.

Tip #1: blijf te allen tijde zitten

Het voertuig waarin je zit (ofwel een huurwagen of de 4×4 van de parkwachter die jou begeleidt) wordt door de dieren gezien als één geheel. Je zult niet als individu worden herkend, zolang je maar blijft zitten. Ga dus nooit staan, ook niet als jouw zicht wordt belemmerd. Stap in een wildpark ook niet zomaar uit het voertuig om een foto te maken of om te plassen. Wilde beesten kunnen overal zitten en kunnen in een mum van tijd bij je zijn – óók als de omgeving veilig lijkt.

Tip #2: houd je handen bij je

Tijdens een safaritocht kun je wel eens zo dicht bij de dieren komen dat je ze kunt aanraken. Al zien sommige beesten er nog zo lief uit, steek onder geen beding je hand naar ze uit. Wilde dieren zullen nooit toestaan dat mensen ze aanraken. Ze zijn daarentegen onvoorspelbaar en kunnen je ernstig verwonden. Houd je ledematen dus binnen boord.

Veilig op safari in Botswana

Tip #3: draag camouflagekleuren

Op safari draag je het best kleren die niet opvallen in het wildpark of -reservaat. Bruin, donkergroen of donkerblauw en zwart zijn goede keuzes, maar felle kleuren als wit, roze en rood worden door de dieren gezien als gevaar. Bewaar sowieso je mooie setje kleding voor een andere dag, want tijdens een safaritocht wil je vooral comfortabel in het voertuig kunnen zitten. Kies voor stevige schoenen, sokken en een lange broek, om bescherming te bieden tegen kleine insecten.

Tip #4: laat je voor vertrek vaccineren
Voor reizen naar Botswana zijn inentingen niet verplicht, maar een vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen hepatitis A wordt wel aangeraden. Daarnaast zijn er in dit Afrikaanse land ook regio’s waar – zeker in het regenseizoen – het risico op malaria bestaat, hoewel Botswana wel grotendeels malariavrij is. Neem geen risico’s en maak een afspraak met je huisarts of de GGD bij jou in de buurt voor een actueel en persoonlijk advies.

You may also like