Home » Twee werelden tegelijk in Cyprus

Twee werelden tegelijk in Cyprus

by Gustavo
cyprus reistips

Breng je een bezoek aan Cyprus, dan begeef je je in een van de oudste beschavingen in het Mediterrane gebied. Dit hebben archeologen vastgesteld aan de hand van diverse opgravingen en onderzoeken. Te midden van drie verschillende continenten –Afrika, Azië en Europa- heeft Cyprus altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Van oudsher beschouwen de Grieken Cyprus als de geboorteplaats van Afrodite, de godin van de liefde en schoonheid. Sinds 1974 wordt het noordelijke gedeelte van het eiland bezet door Turkije. Hiermee bestaat het eiland uit twee delen, maar het Turkse gedeelte wordt alleen door Turkije zelf erkend.

Verspreid over het gehele eiland zijn nog steeds VN-soldaten aanwezig om te helpen de vrede te bewaren. De grens die tussen de twee delen loopt, kan op verschillende plekken worden overgestoken. Het voelt voor jou als bezoeker ongetwijfeld net zo vreemd als voor een ieder die op het eiland woont. Alhoewel zij er inmiddels, voor zover mogelijk, ietwat aan gewend zijn. Toch is het een groot contrast dat de geboorteplaats van de godin van de liefde nu is veranderd in een eiland waarin twee volkeren lijnrecht tegenover elkaar staan.

 

Een verdeelde hoofdstad

Nicosia, ook wel Lefkosia genoemd, is letterlijk een stad die in tweeën is gedeeld. Er bestaat een scheidslijn die continue bewaakt wordt door douaniers. Wil je de grens over? Dan moet je een tijdelijk visum aanvragen. Dit doe je gewoon aan het zogenaamde grenskantoor. Bij terugkomst wordt je bagage of je auto soms gecontroleerd. Het komt soms neer op theater, om de koele verhoudingen tussen de twee delen nog eens te benadrukken. De verdeling is op het gehele eiland een beladen onderwerp en wordt in de hoofdstad nog eens, voor de inwoners, pijnlijk zichtbaar.

 

Bezienswaardigheden in de stad

Nicosia is geen stad die bekend staat om indrukwekkende historische gebouwen of monumenten. De bijna 450 jaar oude stadsmuur, gebouwd door de Venetianen, is een van de meest zichtbare overblijfselen uit de verre geschiedenis. In het noorden valt de Büyük Han op, dit was vroeger een overnachtingsplaats voor reizende handelaren. Vergeet ook de Agia Sofia kathedraal in het noorden niet. Althans, dat is zijn oorspronkelijke naam. Deze voormalige orthodoxe kerk is namelijk veranderd in een moskee en draagt nu de naam Selimiye.

Het zal je opvallen dat het Griekse gedeelte erg verschilt van het Turkse. De Grieken hebben hun gedeelte van de stad behoorlijk gemoderniseerd. Aan de Turkse kant is deze ontwikkeling tot op heden achtergebleven. Daardoor voelt deze misschien wel wat authentieker. Het voelt een beetje alsof je de Arabische wereld betreedt door slechts een paar stappen over de grens te zetten. Wanneer je een bezoek brengt aan Cyprus en zijn hoofdstad, moet je dit surrealistische gevoel gewoon over je heen laten komen.