Home » Thessaloniki: miljoenenstad met een dorps karakter

Thessaloniki: miljoenenstad met een dorps karakter

by Gustavo
thessaloniki griekenland reistips

Thessaloniki mag zich met recht tot een van de meest multiculturele steden van Europa rekenen. Daar waar oost en west elkaar ontmoeten wortelt een lange geschiedenis van verschillende overheersers, culturen en tradities. Als tweede stad van Griekenland is Thessaloniki een stuk minder bekend dan de metropool Athene. Wil je eens kennismaken met een wereldstad die haar knusse karakter nooit is kwijtgeraakt? Reis dan eens af naar het noorden van Griekenland. Thessaloniki verwelkomt je met open armen!

 

Een traktatie voor al je zintuigen

Thessaloniki heeft een bijzonder plekje in het hart van veel Grieken. Als je de stad bezoekt, begrijp je vanzelf waarom. Thessaloniki mag dan een miljoenenstad zijn, op de drukste winkelstraat na voel je nergens de dagelijkse stress die zo kenmerkend is voor veel andere steden. De sfeer is er gemoedelijk, het tempo aangenaam. Al je zintuigen worden hier geprikkeld. De zon die je huid streelt, de klanken van de straatmuzikanten en de overheerlijke geuren van de talloze banketbakkerijen. Het oude stadscentrum van Thessaloniki is net een openluchtmuseum. De Witte Toren, ooit het toneel van oorlogspraktijken, kijkt nu vredig uit over de haven. De overige bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Het Aristoteles plein, de Agia Sofia, de Boog van Galerius. Je voelt de geschiedenis overal. Hoogbouw kent de stad maar weinig, de meeste gebouwen tellen niet meer dan vijf verdiepingen. Zo blijft het charmante karakter van Thessaloniki behouden.

 

Culinair genieten

Je dieet kun je beter even staken als je naar Thessaloniki vertrekt. Op elke hoek van elke straat wachten zoete verleidingen je op. De meest bekende is bougatsa, filodeeg met custardvulling. Grieken haasten zich ’s ochtends voor hun werk nog even naar de lokale koffietent, voor een freddo espresso en een portie bougatsa als ontbijt. Maar ook qua cafés, bars en restaurants heb je niets te klagen. De traditionele keuken is hier op haar best. Eet zoals de verandering eens zoals de lokale bevolking dat doet. Dus niet de traditionele drie gangen, maar een tafel vol kleine hapjes, mezedes genaamd. Samen met een glaasje tsipouro beleef je zo de échte Griekse manier van eten. Bezoek zeker ook eens de wijk Ladadika, waar het lijkt of ze geen sluitingstijden kennen! Uitgaan is in Thessaloniki een deel van het dagelijks leven. Zelfs op een doodnormale maandagavond kom je genoeg stampvolle cafés tegen!

 

Paradijselijke stranden op steenworp afstand

Ben je dan toch toe aan een dagje strand? Geen zorgen! Het schiereiland Chalkidiki ligt binnen handbereik. Hier zijn de stranden werkelijk waar verbluffend. Helderblauw water, fijn zand dat langs je tenen glijdt. Beachbars om door een ringetje te halen. De Grieken hechten namelijk bijzonder veel waarde aan de aankleding en uitstraling van eet- en drinkgelegenheden. Tot en met eind oktober kun je met gemak een duik nemen in het warme water. Daarna lenen de stranden zich nog prima voor nazomerse wandelingen. Zonder twijfel één van de prachtigste gebieden van Griekenland.

You may also like