Home » Thassos, een goed bewaard geheim

Thassos, een goed bewaard geheim

by Gustavo
thassos reistips

De mooiste dingen wil je het liefst voor jezelf houden. Zo denken de Grieken wellicht ook. Met het eiland Thassos wordt eigenlijk nauwelijks geadverteerd, in elk geval in Nederland niet. De meeste toeristen die je hier vindt zijn Grieks of komen uit de omringende landen. Zij die het eiland eens hebben bezocht, komen in de meeste gevallen nog een keer terug. En dat is niet voor niets. Thassos staat vooral bekend om zijn unieke stranden. Hier vertoeven betekent een verademing voor zowel lichaam als geest.

 

Ervaar de rust

Thassos is er niet voor degenen die houden van feest en vertier. Ben je een natuurliefhebber en op zoek naar een bijzondere plek om even helemaal tot rust te komen? Dan ben je hier wel aan het goede adres. Natuurlijk kun je in Thassos stad, door de bewoners ook wel Limenas genoemd, kiezen uit vele bars en restaurants en bestaat er een bescheiden nachtleven. In het nabijgelegen Potos verblijven de meeste jongeren. Het eiland in  het algemeen wordt bezocht door een uiteenlopend publiek: vriendengroepen, families en echtparen.

 

De mooiste stranden

Alhoewel Thassos een klein eiland is, moet je voldoende dagen uittrekken om te genieten van de stranden. De ene is nog mooier dan de andere. Het is handig om op Thassos een auto te huren en hiermee elke dag een ander strand te bezoeken. Vanaf elke willekeurige verblijfplaats kun je alle andere plekken bereiken in maximaal een uur. De stranden variëren van groot en georganiseerd tot klein en verborgen. In die laatste categorie valt bijvoorbeeld Saliara Beach. Om dit prachtige, kleine strand te ontdekken wordt er wel wat van je gevraagd. Het laatste gedeelte van de weg die naar dit strand leidt is onverhard en door de vele kuilen en stenen een echte uitdaging te noemen. Maar eenmaal op bestemming aangekomen wacht je een mooie beloning. Omgeven door lage rotsformaties begroeid met bomen vind je het witte zandstrand en het oogverblindende blauwe water.

 

Overige bezienswaardigheden

Natuurlijk heeft Thassos je nog meer te bieden dan alleen strand. Zo vind je in de hoofdstad Limenas het archeologische museum. Limenas is gelegen aan een baai en heeft zowel een leuk oud als nieuw gedeelte. Het religieuze toerisme op Thassos is de laatste jaren sterk toegenomen. Je vindt op het eiland dan ook een keur aan kerken en kloosters. De kerk van Agios Athanassios en het klooster van Agios Panteleimonas zijn mooie bezienswaardigheden, ook als je zelf geen religieuze achtergrond hebt.

 

Traditionele dorpen

Als je besluit om het eiland met een auto te verkennen, zal je tot de ontdekking komen dat Thassos rijk is aan traditionele dorpen. De woningen op Thassos lijken niet op de woningen op de omringende eilanden. Ze hebben een geheel eigen stijl. Meestal worden ze niet hoger gebouwd dan twee verdiepingen. Vroeger werd er alleen op de bovenste verdieping geleefd, de onderste verdieping was bedoeld voor de dieren. Landbouw speelde vroeger namelijk een belangrijke rol. De meeste traditionele dorpen bevinden zich in het binnenland, door de vele indringers was het vroeger namelijk niet veilig om dichtbij de kust te wonen. Dit in tegenstelling tot veel andere Griekse eilanden, die vaak wel grotere en meer ontwikkelde havens hebben. Thassos is een eiland uniek in zijn soort.

You may also like