Home » Terschelling, op reis dichtbij huis

Terschelling, op reis dichtbij huis

by Gustavo
terschelling reistips

Meestal denken we bij het woord reizen aan verre bestemmingen en onbekende culturen. Foto’s van jezelf met een cocktail in de hand op een Aziatisch strand, backpacken door dichtbegroeide gebieden. Allemaal mooie avonturen, maar de werkelijkheid is dat reizen gaat om het opdoen van nieuwe ervaringen en het leren kennen van gebieden waar je tot dan toe nog niet was geweest. Je eigen land is daarmee dus niet automatisch uitgesloten. Heb je er al eens gedacht om eens een Nederlands eiland te bezoeken? Terschelling heeft jou voldoende te bieden. Terschelling is rijk aan veertig kilometer zandstranden en hierdoor in de zomer een drukbezochte toeristische bestemming. Vooral Duitsers zijn gek op dit eiland.

En dat is ook niet zo gek, want Terschelling heeft jou meer dan genoeg te bieden. Houd je van fietsen? Dan is Terschelling een leuke plek om op de tweewieler te ontdekken. Er bestaat op het eiland ongeveer zeventig kilometer aan fietspaden. Maar ook voor paardrijden of watersporten zoals surfen is Terschelling een geschikte plek. Deze activiteiten vinden vooral plaats op de stranden in het noorden van het eiland. Terschelling bereik je in een mum van tijd door middel van een boot vanaf het vasteland. De Brandaris, de vierhonderd jaar oude vuurtoren, kun je vanaf de verte al zien.

 

West-Terschelling

De hoofdstad van het eiland is West-Terschelling. Dit is ook de meest bruisende stad van het eiland. Het beschikt over een aantal interessante musea maar ook het dorp zelf is een bezienswaardigheid op zich. Deze heeft namelijk zijn authentieke karakter behouden. De stenen weggetjes en de bouwstijl van de kleine, charmante huisjes doen je denken aan vroegere tijden. De Brandaris kan overigens ook bezocht worden. Het is de oudste vuurtoren van ons land. Ook voor culinair genieten en een levendig uitgaansleven ben je in Terschelling aan het juiste adres. Voorbeelden van specialiteiten zijn verse zeebaars en pondkoek. Deze koek, waar flink wat basterdsuiker voor wordt gebruikt, vind je in elke bakkerij op het eiland.

 

Wadlopen

Een alternatieve methode is het bereiken van Terschelling door middel van wadlopen. Bij wadlopen ga je onder begeleiding van een professionele gids wandelen op die plekken waar laag of geen water staat. Wadlopen doe je dus tijdens eb. De gids is uitgerust met een gedetailleerde kaart en een kompas en houdt zijn horloge goed in de gaten. Het is namelijk belangrijk dat de wandeltocht niet uitloopt en je verrast wordt door de opkomende vloed of veranderende weersomstandigheden zoals regenbuien of zelfs storm. Je kunt dan ook nooit zomaar in je eentje gaan wadlopen. Vanaf het vasteland word je met een boot naar een zandbank gebracht, waarvandaan je vervolgens via de bodem van de eigenlijke Waddenzee naar het eiland loopt.

Natuurlijk kun je ook gaan wadlopen als je al op Terschelling bent. Je kunt dan oversteken naar één van de andere eilanden. Houd er rekening mee dat je geen waardevolle spullen, maar wel een handdoek en droge kleding meeneemt. Je kunt namelijk nat worden tot op borsthoogte. De schoenen die je aantrekt moeten hoog zijn, bij voorkeur tot boven je enkels, en bovendien over veters beschikken. Zo bestaat er de minste kans dat je je schoen onderweg kwijtraakt doordat de drassige bodem deze van je voet af zuigt.

You may also like