Het kleinste land van Zuid-Amerika is een van de pareltjes van dat werelddeel. Denk je aan Suriname, dan denk je aan een rijke geschiedenis, een samensmelting van culturen en overweldigende natuur. Ga je op reis naar Suriname? Trek hier dan dus voldoende tijd voor uit. Suriname is een tropisch gebied. De temperatuur is gedurende het hele jaar vrij stabiel. Wel is er een hele hoge luchtvochtigheid en valt er veel regen. December, januari en april tot en met augustus gelden als regenseizoenen. In het dichtbegroeide binnenland wonen bijna geen mensen. Tijdens je ontdekkingsreis in de Surinaamse natuur voel je je dus bijna alleen op de wereld!
Een klein stukje geschiedenis
Ben je in Suriname, dan zal je merken dat de invloed van Nederland nog overduidelijk is. Let alleen al maar eens op de straatnamen in de hoofdstad Paramaribo. De aanwezigheid van de Nederlandse maar ook andere culturen vind je bijvoorbeeld in de Keizerstraat. Een synagoge en een moskee staan daar naast elkaar. Wist je dat er eeuwenlang veel mensen van joodse komaf in Suriname hebben gewoond? De eerste, in de zeventiende eeuw, waren afkomstig uit Nederland en Italië. Niet veel later vestigden Engelse Joden zich hier ook en stichtten de Jodensavanne, een agrarische gemeenschap. Tot op heden kun je de synagoge en de begraafplaats op de Jodensavanne bezoeken. Het oudste graf is zelfs bijna vierhonderd jaar oud.
Overweldigende natuur
In Suriname kom je ogen en oren tekort. Buiten de stad Paramaribo bestaat het land uit landbouwgebied, kleine dorpjes en tropisch regenwoud. Meer dan 80% van het land bestaat hieruit. Het oerwoud van Suriname maakt deel uit van het Amazoneregenwoud. Het is moeilijk kiezen welke plekken je wilt gaan bezoeken. De meeste mensen kiezen in ieder geval voor het Brokopondo park. De regio Brokopondo wordt voor een groot gedeelte bedekt door tropisch regenwoud. Het is hoog gelegen en biedt je een fantastisch uitzicht op het stuwmeer van Brokopondo.
Paramaribo
Paramaribo is de hoofdstad en tegelijkertijd ook de enige stad van Suriname. Hij staat bekend om zijn vele koloniale gebouwen. Het Onafhankelijkheidsplein is het belangrijkste plein van de stad. Aan dit plein zijn enkele ministeries en het presidentiële paleis gelegen. Officiële gebeurtenissen en ceremonies vinden altijd hier plaats. De stad is oorspronkelijk gebouwd rondom Fort Zeelandia, het verdedigingswerk aan de Surinamerivier. De toen al zuinige Nederlanders bouwden hun huizen hieromheen. Ze gebruikten goedkoop hout uit het Surinaamse oerwoud. Enkele hiervan vind je nu nog terug in het historische centrum van Paramaribo.
De Surinaamse keuken
Suriname is multicultureel en dit proef je ook terug in de keuken. Deze heeft invloeden vanuit alle diverse culturen die ook voet aan Surinaams land hebben gezet. Het heeft onder andere Chinese, Nederlandse, Joodse en Afrikaanse invloeden. Doordat al deze verschillende groepen ook geïnspireerd raakten door elkaars recepten en kookwijzen, ontstonden in de loop der tijd weer nieuwe gerechten. Van de meeste heb je ongetwijfeld wel eens gehoord. Roti en bami zijn voor ons het bekendst. Maar zet je tanden ook eens in een van de andere overheerlijke gerechten!