Home » Santorini: klein maar wereldberoemd

Santorini: klein maar wereldberoemd

by Gustavo
Santorini klein maar wereldberoemd

Het bijzondere Griekse eiland Santorini ligt in de Egeïsche zee en behoort tot de Cycladen-eilandengroep. Santorini bestaat eigenlijk uit zes kleine eilandjes. Vroeger vormden deze één geheel, maar vanwege een vulkaanuitbarsting in ….. is het eiland opgedeeld geraakt. Het ooit ronde eiland is nu een maanvormige halve cirkel geworden. Het vulkanische eiland is wereldberoemd en wordt vaak gebruikt voor reisgidsen en Griekenland-advertenties. De traditionele witte huisjes op de hoge kliffen spreken veel mensen tot de verbeelding.

 

Fira

Wereldberoemd betekent dus ook toeristen van over de hele wereld. Vooral in de hoofdstad Fira merk je dat er, in tegenstelling tot op andere Griekse eilanden, toeristen vanuit elke uithoek van de wereld rondslenteren. Japanners en Amerikanen bijvoorbeeld die een roadtrip Europa doen, slaan Santorini bijna nooit over. In Fira bevinden zich de kliffen die loodrecht in zee lopen, waarop voornamelijk witte huisjes en kerkjes met de typerende blauwe koepels zijn gebouwd. Het is het meest kenmerkende beeld van het eiland.

 

Dringen voor de mooiste foto’s

In grote getalen melden de toeristen zich bij de uitkijkpunten om foto’s te kunnen maken van het bijzondere uitzicht. Veel Aziatische toeristen kiezen Santorini zelfs als trouwlocatie en laten hun huwelijksplaatjes schieten met de steile rotsformaties als achtergrond.

De stranden zijn bijzonder. Zo zijn er stranden met zwart of rood zand, of kiezels. Dit is veroorzaakt door de vulkaanuitbarstingen die in het verleden hebben plaatsgevonden. Red Beach is een van de meest indrukwekkende stranden van het eiland. Het strand heeft een roodachtige terracottakleur en steekt prachtig af tegen het blauwe zeewater.

 

Adembenemende zonsondergang

Het kleine plaatsje Oia heeft een van de mooiste zonsondergangen ter wereld. De Griekse zon die op een heldere dag ondergaat terwijl je hem vanaf het prachtige Santorini bekijkt, is een ervaring die je niet meer vergeet. Meestal drommen groepen toeristen samen op de verschillende uitkijkpunten om van de ondergaande zon te genieten. Ook al kan het er soms behoorlijk druk zijn, vaak is het er relatief stil. Alsof iedereen met stilte zijn respect voor de natuur uit. Samen met alle andere bezoekers die ook van dit fenomeen willen genieten ontstaat een bijzondere sfeer van gezelligheid en romantiek.

 

Overige bezienswaardigheden

Maar natuurlijk heeft Santorini nog meer te bieden dan mooie stranden en een indrukwekkende zonsondergang. Zo is sinds enkele jaren Akrotiri geopend, dit is een archeologische site, waar de gebouwen maar ook zelfs de kleinere voorwerpen zeer goed bewaard zijn gebleven. Dit komt doordat ze jarenlang bedolven lagen onder het vulkanische puin dat ontstond na de vulkaanuitbarsting. De archeologen hebben er nooit lichamen gevonden, waardoor er vanuit wordt gegaan dat de toenmalige bewoners de uitbarsting op tijd hebben kunnen ontvluchten. Ben je dus geïnteresseerd in historie? Dan is deze plek echt iets voor jou.

You may also like