Home » Ontdek universiteitsstad Coimbra

Ontdek universiteitsstad Coimbra

by Gustavo
coimba reistips

Coimbra is bij het grote publiek nog niet bekend. De Portugezen kennen de stad echter als dé studentenstad van het land. De universiteit van maar liefst ruim 700 jaar oud is een van de oudste van Europa. De eeuwenoude gebouwen zijn zelfs nog steeds in gebruik en open voor bezoekers. De Joanina bibliotheek is de trots van de universiteit. Je kunt deze onder begeleiding van een gids bezoeken. De meeste boeken die hier staan zijn enkele eeuwen oud en hierdoor van grote historische waarde. De universiteit, gesticht door koning Joao V ten tijde dat Coimbra de hoofdstad van Portugal was, kent opmerkelijke en interessante feiten. Zo heeft het bijvoorbeeld een eigen gevangenis, bestemd voor studenten en professoren die de gedragscodes van de universiteit hadden gebroken. Iets wat je je nu niet meer voor kunt stellen!

Stad vol historie

Behalve de universiteit herbergt Coimbra nog enkele andere historische gebouwen en monumenten. Je kunt er bijvoorbeeld verschillende kathedralen bezoeken. De bouwstijl van de kathedralen hangt af van de periode waarin deze gebouwd zijn en dit betekent dus dat je verschillenden “soorten” kathedralen kunt bekijken. Religie staat voor veel inwoners van het overwegend katholieke Portugal centraal. Het klooster van Santa Cruz is een must als je geïnteresseerd bent in kunst en historie.

Ontspannen langs de Mondego

Coimbra ligt aan de rivier de Mondego. Aan de oevers hiervan vinden, in elk geval tijdens het voorjaar en de zomer, veel activiteiten plaats. De inwoners zelf vertoeven graag in dit stukje van de stad. Bezoek je Coimbra in de zomer? Dan kun je net als de lokale bevolking genieten van een duik in de rivier. Hiervoor begeef je je naar een iets hoger gelegen plek, namelijk het bergachtige gebied waar de stad door wordt omringd. Je kunt dit per auto doen maar ook met een bus vanuit het centrum van de stad zijn de beste plekjes langs de Mondego prima te bereiken. Je eerste duik is wel even slikken, het water is namelijk best fris! Daarna is het alleen maar genieten geblazen. Je kunt hier in alle rust genieten van de natuur. Het is er nooit te druk en op een handjevol anderen en af en toe voorbij varende kajak ben je er heerlijk op jezelf.

Een kopje koffie met Pastéis de Nata

Aangezien je je in een echte studentenstad bevindt, betekent dit natuurlijk dat je er ook volop bars en (betaalbare) eetgelegenheden vindt. Als je zin hebt in een Portugees kopje koffie, wordt het nog moeilijk om te kiezen. In het centrum van de stad krioelt het van de koffiegelegenheden. Een aanzienlijk gedeelte hiervan zijn banketbakkers die je op hun terras graag een heerlijke Portugese zoetigheid serveren bij je koffie. Wil je een traditioneel gebakje proberen? Bestel dan eens Pastéis de Nata. Het krokante bladerdeeg in combinatie met de zachte, roomachtige vulling zorgen gegarandeerd voor een genietmomentje.

Praca do Comercio is misschien wel het gezelligste plein van de stad. Je kunt hier kiezen uit een keur aan terrasjes en je vergapen aan het voorbijgaande publiek: studenten, zakenlui of winkelend publiek. Precies tussen de winkelstraten en de Mondego met een aangrenzend stadspark, is dit plein de ideale plek om even neer te ploffen en te genieten van de stad.

You may also like