Home » Madeira, het bloemeneiland van Portugal

Madeira, het bloemeneiland van Portugal

by Gustavo
madeira reistips

Op slechts een paar uur vliegen vind je het prachtige Portugese eiland Madeira, 600 kilometer verwijderd van de Marokkaanse kust. Door zijn ligging heeft dit “bloemeneiland” het gehele jaar door een heerlijk klimaat. Daar heeft het zijn bijnaam dan ook aan te danken. De gunstige omstandigheden zorgen ervoor dat Madeira een klein paradijsje op aarde is geworden. Ben jij een echte natuurliefhebber? Zou je graag eens een tropische plek willen bezoeken maar ga je niet zo graag ver weg van huis? Dan is Madeira een goede keuze voor jou. Met een weliswaar niet tropisch maar subtropisch klimaat waan je je aan de andere kant van de wereld.

 

Bezoek een van de meest knusse hoofdsteden

Funchal behoort misschien wel tot de gezelligste hoofdsteden die je ooit zult bezoeken. Dit komt niet alleen door zijn bescheiden omvang, maar ook door de architectuur en de vriendelijkheid van de bewoners. De stad kenmerkt zich door vele smalle, stenen straatjes waar je urenlang doorheen kunt slenteren. Er zijn voldoende gezellige terrasjes waar je neer kunt strijken voor een kopje koffie en een Portugese lekkernij. In de namiddag en avond kun je je kopje koffie verruilen voor een glaasje Madeira-wijn of de lokale likeur, Poncha. Deze wordt gemaakt van witte rum, sinaasappel, citroen en honing.

 

Lokale keuken

Zoals in elke Portugese regio domineert vis de menukaart. Uiteraard wordt bacalhau in elk zichzelf respecterend Portugees restaurant geserveerd. Deze stokvis wordt vaak als ovengerecht gegeten met aardappelen en room. Naar smaak voegen de Portugezen nog andere ingrediënten zoals olijven toe. Maar ook tonijn, die veel voorkomt in de wateren rondom het eiland, is een vaak gegeten vissoort. Over het algemeen zijn de prijzen in de restaurants in Madeira relatief laag. Zoals overal geldt natuurlijk wel dat deze stijgen naarmate je dichterbij de hoofdstad Funchal komt.

 

Slee van Monte naar Funchal

De wijnboeren die ruim honderd jaar geleden hun druiven kweekten op de bergen boven de hoofdstad waren niet op hun achterhoofd gevallen. Het vervoer van de oogst door middel van paarden ging hun te langzaam. Om deze reden zochten ze een manier om de druiven sneller naar beneden te krijgen en bedachten ze…… een slee! Met dit vervoersmiddel waren ze er vliegensvlug. Deze praktische uitvinding s inmiddels uitgegroeid tot een populaire toeristische attractie. Met een bus vanaf Funchal rijd je naar het bovengelegen dorpje Monte waar tientallen ‘Carreiros’ klaarstaan om jou in hun slee naar beneden te vervoeren. De route naar beneden is ontspannend maar vooral hilarisch! Na de afdaling poseren de heren graag nog even met je voor een selfie. Een rit om nooit meer te vergeten!

 

De stranden van Madeira

Zoals al eerder gezegd is de natuur in Madeira adembenemend en zal het je vaak doen denken aan een tropisch gebied. De stranden zijn ook van een heel ander kaliber. Zonnebaden is hier op de meeste plekken een uitdaging. De stranden bestaan namelijk overwegend uit (kiezel)stenen. Behalve een uitdaging levert dit echter ook een bijzonder plaatje op. Wil je op een iets ontspannener manier kunnen zwemmen? Koop dan een kaartje voor het zwembad van Funchal. Deze vind je langs de boulevard die op een heuvel naar boven loopt. Eén van de baden staat in verbinding met de zee. Vanaf het zwembad heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over de zee.

You may also like