Home » Kennismaken met schildpadden op Zakynthos

Kennismaken met schildpadden op Zakynthos

by Gustavo
zakynthos reistips

Zakynthos behoort al jaren tot de meest bezochte Griekse eilanden en dat is niet voor niets. De gezellige sfeer en de mooie natuur dragen hier zeker aan bij. Maar de grootste verantwoordelijke voor de populariteit is toch wel de caretta caretta, een soort zeeschildpad. De schildpadden keren elk jaar terug naar de wateren rond Zakynthos en zijn hierdoor vaak geziene badgasten. Wil jij graag oog in oog komen te staan met deze prehistorische diersoort die maar liefst een meter lang kan worden? Als je in de zomer naar Zakynthos vertrekt, gaat dit je gegarandeerd lukken. Of je nu met een georganiseerde boottocht vertrekt, of een tijdje op je luchtbedje ronddobbert, de schildpadden zijn er in overvloed.

 

Beschermde diersoort

De populatie caretta caretta is helaas wel in gevaar. Niet alleen door de soms wrede natuur, ook vanwege het toerisme zijn de schildpadden bedreigd geraakt. Van elke duizend eieren die er worden gelegd, zal er uiteindelijk maar één schildpadje het tot de volwassenheid redden. Hierdoor zie je overal op het eiland vrijwilligers die de stranden bewaken waar de caretta caretta haar eieren legt. De plekken worden dag en nacht zorgvuldig in de gaten gehouden en gemarkeerd met houten hekjes. Deze mag je absoluut niet aanraken. Wel mag je er naast gaan liggen. Lijkt het je geen bijzonder gevoel om letterlijk zo dicht bij deze diersoort te zijn? Het geeft iets extra’s aan je strandbezoek.

 

Scheepswrak en blauwe grotten

Natuurlijk heeft Zakynthos meer te bieden. Alhoewel de zuidoostkant van het eiland wordt gedomineerd door zandstranden, zijn er aan de andere kant van het eiland vooral veel steile kliffen te vinden. De strandjes die zich aan de voet van deze kliffen begeven, kunnen veelal alleen per boot worden bereikt. Te midden van dit alles vind je het strand met het bekende scheepswrak, oftewel Navagio Beach. Het is een van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland en prijkt ook vaak op ansichtkaarten en in Griekenland-advertenties. Met een georganiseerde boottocht kun je dit strand bezoeken en je voetsporten in het bekende zand achterlaten.

 

De legende gaat dat de bemanning van dit schip illegale sigaretten smokkelde en dat de boot tijdens een storm tegen de kliffen is geslagen. De smokkelaars zouden zijn ontsnapt door via de hoge kliffen naar boven te klimmen. Of dit nu klopt of niet, een bijzondere gewaarwording is het bezoek aan dit strand in elk geval. Aan dezelfde kustlijn vind je ook de Blauwe Grotten. Een bezoek aan deze grotten wordt vaak gecombineerd met het scheepswrak. Je kunt in de grotten zwemmen en ziet een blauwe gloed over je lichaam verschijnen als je het water in springt. De witte bodem, het heldere blauwe water en het felle zonlicht zijn hier verantwoordelijk voor.

 

Bijzondere festiviteiten

Zoals op veel andere plekken in Griekenland worden er ook op Zakynthos traditionele feesten gevierd. Elk jaar op 24 augustus wordt de beschermheilige van het eiland, Dionisios Solomos, herdacht. Zijn gemummificeerde lichaam, dat de rest van het jaar in de kerk in de hoofdstad wordt bewaard, wordt ‘s avonds in een glazen kist door de stad gedragen. Deze optocht door het centrum van de stad wordt door velen aanschouwd. Als je eens een traditioneel feest mee wilt maken, moet je op deze dag in Zakynthos-stad zijn. Het geheel gaat vergezeld van een grote markt.

You may also like