Home » Geilo, authentieke Noorse gezelligheid

Geilo, authentieke Noorse gezelligheid

by Gustavo
Geilo, authentieke Noorse gezelligheid

Geilo is een klein stadje in het zuiden van Noorwegen. Geilo ligt ongeveer 250 kilometer van Oslo verwijderd. Het heeft slechts tweeënhalfduizend vaste inwoners, maar bruist het hele jaar door. Honderd jaar geleden kwamen de eerste toeristen ernaartoe om te skiën en sindsdien is het dorp uitgegroeid tot een waar vakantieoord. In 1980 werden zelfs de Paralympische Winterspelen er gehouden. Maar niet alleen in de zomer, ook in de winter valt er genoeg te beleven. Twaalf maanden per jaar bestaat er een breed aanbod aan activiteiten. Geilo is een heus vakantieparadijs voor diegenen die op een actieve manier willen genieten van de natuur.

Ligging

Geilo ligt aan de voet van Hallingskarvet, dit is het beginpunt naar de Hardangervidda. Beiden zijn benoemd tot nationale parken en Geilo ligt daar dus precies tussenin. De Hallingskarvet is een zogenaamd fjelllandschap. Dit is een term om berggebieden in Scandinavië mee aan te duiden. De hoogste top is nog geen twee kilometer hoog. Het gebied beschikt over een groot meer en er wonen veel wilde diersoorten. Hardangervidda is op zijn beurt met zijn 8000 vierkante kilometer de grootste hoogvlakte van Europa. In Geilo bevind je je in een uniek stuk natuurgebied!

Winteractiviteiten

Geilo is een wintersportgebied met diverse pistes van gemakkelijk niveau. Als skigebied is het vooral populair onder families en beginners. Ben je een beginnende skiër en wil je nog niet al te veel uitdaging? Dan is Geilo een goede plek om je ski carrière te beginnen. Voor snowboarders bestaat er meer uitdaging en voor langlaufers is het een walhalla! Het fijne is ook nog eens dat het er nooit druk lijkt. Alhoewel Scandinavië in het algemeen de laatste jaren in opkomst is als wintersportbestemming, lijkt het vaak alsof je de piste voor jezelf hebt. Het leuke is dat je in Geilo aan beide kanten van het bergdal kunt skiën. Bovendien is het een sneeuwzeker gebied.

Zomeractiviteiten

Maar denk maar niet dat het vertier ophoudt als het einde van het winterseizoen in zicht is! Geilo is ontzettend veelzijdig en ook in het voorjaar en in de zomer is er voor elk lid van het gezin voldoende te beleven. Het zomerseizoen loopt ongeveer van eind juni tot oktober, daarna daalt de temperatuur in rap tempo en wordt het te koud voor deze activiteiten. Wat kun je allemaal ondernemen? De meest populaire sport is hiken. Er bestaan diverse wandelpaden en er is zelfs een tocht die speciaal geschikt is voor kinderen. In Noorwegen zijn de plattelanden en de nationale parken voor iedereen vrij toegankelijk. Behalve hiken kun je ook gaan mountainbiken, raften, vissen of paardrijden.

Culinair genieten

Noorwegen in het algemeen staat bekend om zijn verse vis en wilde vlees zoals eland. Je moet ook zeker eens een plakje Brunost proberen. Dit is kaas die wordt gemaakt van de vloeibare overblijfselen van het maken van gewone kaas. Hier wordt een vleugje karamel aan toegevoegd. De Noren zijn er dol op. In de regio Hardanger staat de sterke appelcider bekend. Na een actieve dag in de Noorse natuur kun je nog even nagenieten met dit drankje en ben je verzekerd van een goede nachtrust!

You may also like