Home » Is een eTA of visum nodig voor Canada en hoe vraag ik dit aan?

Is een eTA of visum nodig voor Canada en hoe vraag ik dit aan?

by Gustavo

Veel mensen dromen van een lange reis naar Canada. En dit land heeft natuurlijk ook enorm veel te bieden. Natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen en hiken of touren in de vele nationale parken zoals Jasper of Banff. De sfeer is er vriendelijk en prettig. Ook de grote steden als Toronto, Vancouver en Ontario bieden veel culturele highlights en je kunt er heerlijk shoppen. En ook British Columbia en Vancouver Island zijn zeer populair onder toeristen. Ga je binnenkort op reis naar Canada? Dan is er natuurlijk wel een aantal zaken die je even goed moet regelen. Zoals bijvoorbeeld een visum, eTA en geldig identiteitsbewijs. We zetten alle belangrijke informatie even voor je op een rij, zodat je goed voorbereid vertrekt.

Visum of eTA?

Ga je korter dan 6 maanden naar Canada dan heb je geen visum nodig voor je reis. Maar wanneer je met het vliegtuig naar Canada reist, dan heb je wel een elektronische reisvergunning, oftewel een eTA: electronic Travel Authorisation nodig. Dit geldt ook voor mensen die op doorreis zijn door Canada met het vliegtuig en een tussenlanding maken. Reis je over land of met de boot? Dan heb je geen eTA nodig: een geldig paspoort is dan voldoende.

Geldigheid

Een eTA is in totaal vijf jaar geldig en kun je dus voor meer reizen naar Canada gebruiken. Elk bezoek mag daarbij maximaal 6 maanden duren. Wanneer je paspoort in de tussentijd echter verloopt, dan moet je de eTA wel opnieuw aanvragen. Deze is namelijk gekoppeld aan je paspoort. De gegevens in het eTA zoals je verblijfadres, vluchtgegevens et cetera moet je wel elke reis opnieuw invullen.

Vraag je geen eTA aan voordat je vertrekt? Dan kan het zijn dat je op het vliegveld problemen en vertraging ondervindt. Zorg er dus voor dat je dit vooraf in orde maakt.

Waar vraag je het visum aan?

Een eTA vraag je heel eenvoudig online aan bij de Canadese overheid:  canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada. De kosten voor deze reisvergunning bedragen rond 5 euro en hij blijft in totaal vijf jaar lang geldig.

De eTA verplichting geldt vaak ook bij tussenlandingen. En zelfs wanneer je het vliegtuig niet verlaat, ben je soms verplicht om een eTA aan te vragen. Er is een uitzondering en dat is wanneer het vliegtuig op doorreis is naar de VS en in Canada landt om te tanken. In dit geval is er geen eTA nodig.

Wanneer je op internet gaat zoeken naar het aanvragen van een eTA dan vind je talloze aanbieders. Houd er rekening mee dat de kosten bij deze aanbieders vaak hoger liggen en je uiteindelijk hetzelfde papiertje ontvangt.

Wanneer vraag je de eTA aan?

Het advies is om de verplichte aanvraag vier weken voor vertrek te regelen. Je krijgt vrijwel direct autorisatie van eTA wanneer je de vragenlijst hebt ingevuld. In sommige gevallen kan het iets langer duren (1-3 dagen). Daarom is het handig om de reisautorisatie op tijd aan te vragen.

Soms wordt de toestemming geweigerd. In dat geval moet je via de Canadese ambassade in Nederland een spoedvisum aanvragen. Dit duurt altijd een aantal werkdagen. Om die reden is het dus ook belangrijk om je eTA op tijd aan te vragen. Wanneer deze wordt afgewezen, dan heb je namelijk nog wat tijd nodig voor de vervolgstappen.

Let goed op deze zaken!

Naast een geldig paspoort en eTA is er nog een aantal andere zaken belangrijk om te weten of te regelen. We zetten ze even voor je op een rij:

  • Zorg ervoor dat je je naam, initialen en geboortedatum exact overneemt uit je paspoort op je eTA aanvraag. Je kunt dit later namelijk niet meer veranderen.
  • In Canada heb je een een geldig paspoort of rode boekje (België) nodig. Het paspoort moet geldig zijn tot de dag van vertrek plus één dag. Zorg er ook voor dat je paspoort iets langer geldig is dan je veblijfsperiode, mocht je onverwachts langer moeten blijven door omstandigheden.
  • Reis je met kinderen? Houd er dan rekening meer dat zij een eigen identiteitsbewijs nodig hebben in Canada. Het is voor kinderen niet meer mogelijk om bijgeschreven te staan in het paspoort van de ouders.
  • Gaan niet allebei de ouders mee? Neem dan een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder mee en een ondertekend toestemmingsformulier van de ouder die thuisblijft.
  • Het toestemmingsformulier vind je op de website van de Rijksoverheid. Dit geldt voor alle kinderen onder de 18 jaar. Je moet voor Canada een Engelstalig toestemmingsformulier meenemen dat is ondertekend door beide ouders en een ambtenaar van het gemeentehuis.
  • Op verzoek van de douane moet je ook een retour- of doorreisticket kunnen tonen.
  • Je paspoort moet minimaal één lege pagina bevatten voor de stempel van het visum.

You may also like