Home » Een tussenjaar plannen op budget: waar let je op?

Een tussenjaar plannen op budget: waar let je op?

by Gustavo
Een tussenjaar plannen op budget

Steeds meer jongeren kiezen ervoor om tijdens het overstappen of wisselen van opleiding er een jaar tussenuit te knijpen. Dit om een jaar te werken en even goed het leven te overpeinzen. Of, juist omdat je graag een reis zou willen maken en het op latere leeftijd misschien nooit meer zou kunnen doen. Nu kost het studentenleven echter vaak aardig wat geld en is je budget waarschijnlijk niet groot genoeg om 9 maanden naar New York, LA en/of Miami kan reizen zonder tussendoor in een bijbaan te werken. Wij hebben tips om ervoor te zorgen dat jij wél vele maanden de wereld over kunt. Waar let je op bij het voorbereiden van jouw ideale tussenjaar op reis?

Bestemming

Alles begint bij het kiezen van het werelddeel waar jij het beste naartoe kunt reizen. Wat wil je bereiken? Een reis door Afrika is niet te vergelijken met een trip door Nieuw-Zeeland. Indien jij een strak budget hebt is het belangrijk om naar landen te gaan waar het leven niet heel duur is. Azië is een geweldig werelddeel voor studenten om te genieten van een tussenjaar. Er is goede reden waarom jongeren hier en masse naar toe trekken. Azië heeft veel verschillende landen en culturen waar jij veilig in je eentje kan rondreizen en waar het leven zelf niet heel duur is. Je kan hier in sommige landen al eten voor €3,- per maaltijd (incl. drinken!). En een privékamer met zwembad in een relatief dure stad als Bangkok? Trek daar €20 voor uit en deel de kosten ook nog eens met een vriend(in). Zo kun je zelfs regelmatig op sjiek zonder de bank te breken. Deze prijzen tref je ook in Centraal Amerika en een rondje Guatemala is veel veiliger dan je ouders beweren.

Planning

Zorg dat voordat jij start met jouw reis een duidelijke planning hebt gemaakt. Dit voorkomt problemen in de toekomst. Nee, we doelen er niet op om elke dag vast te leggen. Reizen is vaak het leukst wanneer het flexibel en vol verrassingen gebeurt. Stippel wel vast een heel globale lijn uit welke regio’s van een land je graag wilt bezoeken. Deels omdat het erg vervelend is om erachter te komen dat je van Noord-Thailand niet zomaar de grens met Vietnam over blijkt te kunnen. Deels omdat je zo beter concreet kunt maken hoeveel geld je bijvoorbeeld per dag te besteden hebt. Zo kan je ook uitpuzzelen hoe lang je in een bepaald gebied wilt blijven en hoeveel je dit gaat kosten. Wordt het 60 dagen in goedkoop Nicaragua, of 30 in het erg dure Costa Rica?

Transport

Er valt enorm veel geld te besparen met vervoer; stiekem is transport één van de grootste uitgaven. Uiteraard wil je soms zo snel mogelijk naar de volgende bestemming komen, maar snel staat vaak gelijk aan duur. Een bekende 15-uur lange treinreis door Myanmar kost je €6,30. In Azië heb je vooral vaak prima opties met de bus. Het comfort is zo slecht nog niet en meestal ook een goedkopere optie. Pro-tip is om de nachtbus te kiezen: zo ben je niet alleen een dag kwijt die je aan leukere sights had kunnen besteden, maar het scheelt je ook de kosten van een overnachting. Win-win situatie dus! Bussen in Afrika en Latijns Amerika zijn helaas vaak minder overzichtelijk. Zelfs kan een binnenlandse vlucht soms een optie zijn. Check dan de plaatselijke vliegmaatschappijen pas wanneer je in het land bent en zet je geld in op een last-minute vlucht. Indien jij flexibel bent is de keuze vaak reuze.

Budget

Het klinkt logisch: uitstippelen van je budget en wat je allemaal maximaal kwijt mag zijn op een dag. Vaak blijkt dit één van de moeilijkste punten om je aan te houden. Soms ben je op vakantie of reizen meer geld kwijt dan dat je had gedacht. Dit omdat je vaak meegaat in de vakantie flow en wilt genieten van wat er op je pad komt. Probeer je daarom aan een dagbudget te houden. Dit werkt overzichtelijker dan een totaalbedrag per maand en geeft je houvast. Zo vermijd je dat je aan het eind van je geld nog een stukje reis over hebt. Erg gênant als jij je retourvlucht niet meer kunt veroorloven, en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. De website van The Lonely Planet geeft hier erg handige inschattingen per land voor.

Al met al, niet teveel stressen. Een prachtreis wordt het sowieso, ongeacht jouw planning. De sleutel tot succes is flexibel zijn, jezelf open stellen voor nieuwe ervaringen én nog even hard doorwerken met wat gezellig vakantiewerk om die spaarpot te spekken.

You may also like