Home » Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Oman

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Oman

by Gustavo
Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Oman

Als je ooit wat over Oman hebt gehoord, is de kans groot dat het over Muscat ging. Deze oase in de woestijn omringd door bergen, is een unieke plek met een rijke geschiedenis, witte zandstranden en turquoise water.

Maar Muskat is slechts een druppel op een gloeiende plaat als het gaat om mooie bestemmingen in Oman. En een aantal van zijn grootste schatten zijn slechts een paar uur rijden verwijderd van de hoofdstad.

Overweeg jij om op vakantie te gaan naar Oman? Bekijk hieronder dan een selectie van alle hoogtepunten tijdens een rondreis door een van ’s werelds meest intrigerende bestemmingen:

1. De Grand Canyon van Oman (Wadi Ghul)

Het Al Hajar-gebergte (dat zich uitstrekt van net achter Muscat), lijkt op het oppervlak van Mars. Steil en onvruchtbaar rijst het dramatisch op uit een grindachtige woestijnbodem, tot meer dan 3000 meter tot aan Jebel Shams: ook wel de ‘Berg van de Zon’ genoemd.

Het is mogelijk om naar de top te rijden, langs 500 jaar oude stenen bergdorpjes. Onderweg kom je kinderen tegen die geitenhaar-bedels verkopen en kun je genieten van spectaculaire uitzichten, helemaal tot aan Saoedi-Arabië.

De acht kilometer lange kloof herbergt daarnaast dadelbossen, oude dorpjes en wadi’s, een spectaculaire randwandeling en traditionele pensions.

Lees hier meer informatie over Oman en de ‘Grand Canyon’, evenals andere belangrijke bezienswaardigheden.

2. De Musandam-fjorden

Musandam is een kleine driehoek tussen de Verenigde Arabische Emiraten en de Straat van Hormuz, waar schilderachtige fjorden het decor domineren.   

Deze unieke inhammen met bergen die rechtstreeks oprijzen van zeeniveau tot 2.000 meter, bewijzen dat Oman diverser is dan vele mensen beseffen. De goudbruine en rode rotswandenkenmerken zich door met palmen gevulde oases, gescheiden door helder, warm water.

Je kunt hier vissersdorpjes, forten en wadi’s op het land te verkennen. Maar de beste manier om de fjorden te ontdekken is vanaf een antieke houten ‘dhow-boot’.

3. De ‘Groene Berg’

Als je gaat vliegen naar Oman mag ook zeker een bezoek aan Jebel Akhdar (‘The Green Mountain’) niet ontbreken. Deze berg is bijna net zo hoog als Jebel Shams, maar met één groot verschil: het is groen.

Na slingerende wegen door het dorre rotsachtige landschap naar het Saiq-plateau, vind je hier ineens groene terrassen gevuld met granaatappelbomen, vijgen, rozen, amandelen en gerstegras.

Een falaj-systeem (riolering ouder dan de gebouwen) sijpelt door vijf dorpen en voert schaars water naar de steenachtige velden. Ontdek deze prachtomgeving tijdens een (meerdaagse) wandeling langs glooiende hellingen, grazende berggeiten, felgekleurde poorten en eenvoudige moskeeën.

4. Birkat al Mawz

Het Al Hajar-gebergte staat vol met verlaten dorpen, maar Birkat al Mawz is mogelijk de grootste en zeker de gemakkelijkste om te verkennen.

Een deel van het dorp functioneert nog steeds, dus iedereen die op weg is naar de verlaten adobe-woningen die in de schaduw van Jebel Akhdar liggen, kunnen hier als de beste het traditionele Oman ervaren.

Lees ook: Welke camera neem je mee op reis? Dit zijn de beste reiscamera’s!

5. Bahla en omgeving

De gemeente Bahla, inclusief het dorp, staat op de Werelderfgoedlijst dankzij het opmerkelijke fort dat tussen glorie en verval is geraakt, maar werd gerestaureerd in 2010.

Een oude muur omringt het traditionele dorp. En tijdens een bezoek is het mogelijk om de lokale lemen huizen (harats), de Vrijdagmoskee en de openluchtsouk te bekijken.

Op een klein stukje rijden van Bahla ligt bovendien het spectaculaire Jabreen Castle; een 17e-eeuws paleis. Ook zeker de moeite om te bewonderen wanneer je in de buurt bent.


Het was lastig om een keuze te maken uit al die geweldige bezienswaardigheden die Oman telt. Er zijn er namelijk zoveel…Het enige wat je te doen staat is het boeken van een vliegticket en dit unieke land zelf ontdekken. Laat je verrassen!