Home » De hoogtepunten van Kroatië

De hoogtepunten van Kroatië

by Gustavo
kroatie reistips

Verreweg de meeste vakantiegangers die afreizen naar Kroatië doen dit voor een zonvakantie aan de kust: Istrië. Dit schiereiland heeft veel weg van Italiaanse landschappen, en dan vooral Toscane in het bijzonder. Dit betekent dus groene gebieden, glooiende heuvels en prachtige kleurenpaletten. Pula en Poreč behoren tot de populairste badplaatsen en worden door een zeer uiteenlopend publiek bezocht.

Wanneer je iets extra’s aan je verblijf in Istrië wilt toevoegen, breng dan een bezoek aan de Brijuni eilanden. Je voelt je hier alsof je weg bent van de bewoonde wereld. De Brijuni eilanden liggen tegenover Pula en golden ooit als het zomerverblijf van de toenmalige leider van Joegoslavië: Tito. De exotische dieren die hij van beroemde vrienden kreeg, hield hij in zijn zelf opgerichte safaripark. Een toeristische trein leidt je langs de hoogtepunten van het grootste eiland, het enige eiland dat open is voor bezoekers. Tijdens deze rit geniet je zowel van de prachtige natuur als van de vele dieren die hier rondlopen. Maar ook de letterlijke sporen van prehistorische dieren kun je hier bewonderen. Op het eiland zijn meer dan tweehonderd afdrukken van dinosauruspoten gevonden. Ook een bezoek aan het archeologisch museum en de ruïnes van een Romeinse villa zijn de moeite van het bezoeken waard.

 

De hoofdstad Zagreb

De Kroatische hoofdstad Zagreb ligt in het noorden van het land, vlakbij de grens met Slovenië. Het centrum van Zagreb is relatief klein en ademt mede hierdoor een knusse  sfeer uit. Veel gebouwen zijn ook nog eens heel kleurrijk. In Zagreb vind je veel musea, maar behalve dat is het ook een leuke stad om te winkelen en uit te gaan. Een fijne bijkomstigheid is ook nog eens dat het er helemaal niet duur is. Bovendien is het ook nog eens een groene stad en zijn er veel bars en cafés. Dit komt onder andere door de grote hoeveelheid studenten. De uitgaansgelegenheden zijn dan ook altijd gezellig gevuld.

 

De meren van Plitvice

Dit bijzondere natuurgebied staat op Werelderfgoedlijst van Unesco. Het park bestaat uit meren en watervallen. Een smal kronkelpad leidt je langs rotsformaties en groene bebossing langs de meest bijzondere punten. Als je besluit de Plitvice meren te bezoeken, zal één ding je zeker altijd bijblijven: de kleur van het water. Deze is het best te beschrijven als blauwgroen en schittert je vooral in de zomermaanden tegemoet. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het park alleen in de zomer kan worden bezocht. Elk jaargetijde geeft de meren weer een ander gezicht en daarom zal je er nooit op uitgekeken raken.

 

De Kroatische keuken

De typische Kroatische keuken bestaat eigenlijk niet. Iedere regio heeft namelijk haar eigen specialiteiten. Het is dus leuk om tijdens je rondreis na te gaan wat de specialiteit van die specifieke streek is, om zo iets uit elke regio te kunnen proeven. In de Kroatische keuken hebben zowel de Italianen als de Grieken hun sporen nagelaten. Maar ook Turkse invloeden zijn duidelijk aanwezig. Kroatische gerechten hebben dus veel weg van de gerechten uit mediterrane gebieden. Goed nieuws dus als je van knoflook en olijfolie houdt. In Kroatië kookt en grilt men het eten graag. Net zoals in de mediterrane landen zijn traditionele en religieuze festiviteiten onlosmakelijk verbonden met eten.

You may also like