Home » Chalkidiki

Chalkidiki

by Gustavo
Chalkidiki

Verder weg van de meeste bekende Griekse eilanden ligt Chalkidiki. Dit schiereiland in het noorden van Griekenland, ten oosten van Thessaloniki, herbergt enkele van de mooiste stranden. Chalkidiki bestaat uit drie regio’s die door hun vorm de drie “vingers” worden genoemd. De eerste vinger heet Kassandra. Hier vind je de iets grotere badplaatsen met veelal georganiseerde stranden. In Sithonia, de tweede vinger, bevinden zich kleinere stranden die door veel mensen vaak worden overgeslagen. Onterecht, want de stranden die je hier vindt zijn nergens anders mee te vergelijken. De derde vinger, Athos, mag alleen door heren worden betreden en een bezoek gaat zelfs op aanvraag.

 

Kassandra

Chalkidiki is voornamelijk bekend onder de Grieken zelf en heeft daardoor zijn charme weten te behouden. Je vindt er alle toeristische voorzieningen, zonder ook maar ergens onder de voet te worden gelopen door andere vakantiegangers. Kassandra is de grootste van de drie vingers. Dit gedeelte van Chalkidiki ontvangt elke zomer in vergelijking met de rest van het schiereiland veruit de meeste toeristen. Je vindt hier ook diverse hotels van topniveau. Wanneer je je vakantie in een van deze resorts viert, ontbreekt het je aan niets. De zwembaden die je bij deze hotels aantreft zijn groot en luxe. In Kassandra vind je alle comfort die je je maar wenst.

 

Dagtrips binnen handbereik

Bovendien ben je binnen een geringe tijd in Thessaloniki, de op een na grootste stad van Griekenland. Vanaf de dichtst bij Thessaloniki gelegen resorts doe je er met een auto slechts ruim een half uur over. Je kunt in Thessaloniki gezellig een dagje gaan winkelen op de bekende Tsimiski, of een mooie stadswandeling langs de historische monumenten maken. Maar ook het bezoeken van de Olympus behoort tot de mogelijkheden. Vanaf bepaalde badplaatsen in Kassandra heb je zelfs al vanaf het strand uitzicht op dit gebergte! De Olympus wordt ook wel het huis van de oppergod Zeus genoemd.

 

Sithonia

Ingesloten door rotsformaties en groene bomen en struiken die reiken tot aan het zeewater wachten ze om ontdekt te worden. De stranden op Sithonia zijn werkelijk waar betoverend. Het is bergachtiger dan Kassandra en je vindt er veel groen, zowel naald- als olijfbomen. Vourvourou en Kavourotripes zijn twee van de mooiste stranden op dit gedeelte van Chalkidiki. Behalve de prachtige kleur van het zeewater, een mengeling van blauwe en groene tinten, staat Vourvourou ook bekend om zijn omringende natuur.  In de bossen die aan deze plaats grenzen kun je in elk jaargetijde heerlijk wandelen. Kavourotripes staat net als Vourvourou bekend om de kleur van zijn water. De plek leent zich uitstekend voor snorkelen.

 

Athos

Athos is een autonome monnikenrepubliek waar in verschillende gemeenschappen wordt geleefd. Per dag mogen tien toeristen van buitenlandse afkomst dit stukje schiereiland betreden. Ze mogen er maximaal vier aaneengesloten dagen verblijven. Voor vrouwen is het betreden van dit grondgebied niet toegestaan. Wil je als vrouw zijnde toch een glimp opvangen van de kloosters en de natuur waar deze middenin zijn gebouwd, dan kun je een tocht met een boot maken. Een boot met vrouwen moet echter wel op minstens een halve kilometer van het vasteland vandaan blijven. Het oudste klooster op Athos is inmiddels bijna 100 jaar oud. Het is één van de in totaal twintig verschillende kloosters die je op dit stukje schiereiland vindt.

You may also like