Home » Beleef het sprookjesachtige Fins Lapland

Beleef het sprookjesachtige Fins Lapland

by Gustavo
fins lapland reis

Lapland, de plek waar de kerstman vandaan komt, is een ideale regio om te genieten van winterse schoonheid. Het gebied beslaat het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland en zelfs een stukje Rusland. Fins Lapland biedt jou alle facetten van een complete vakantie. Hoewel je Lapland natuurlijk ook gewoon in de zomer kunt bezoeken, tref je hier in de winterperiode een bijzondere sfeer aan. Finland, in tegenstelling tot wat velen denken geen onderdeel van Scandinavië, verschilt van deze landen doordat het relatief minder bergen heeft. De talrijke meren vriezen in de winter dicht en raken bedekt door een dik pak sneeuw. Dit biedt gelegenheid aan diverse (sportieve) activiteiten.

 

Sneeuwscootersafari’s

Een voorbeeld hiervan zijn de diverse routes die je met een sneeuwscooter kunt afleggen om de witte omgeving te verkennen. Hoewel het toerisme in het noorden van Finland de laatste jaren toeneemt, waan je je in Fins Lapland bijna altijd alleen. Dit komt door de uitgestrekte natuur. Alleen de bandensporen in de witte sneeuw verraden degenen die je op deze route zijn voorgegaan. De meeste verhuurders van sneeuwscooters voorzien je van warme kleding. En dit is hard nodig, want de temperatuur in Finland kan in de wintermaanden flink dalen.

 

Sledetochten met husky’s

Hoewel je in Fins Lapland weinig dieren in het wild zult zien, tref je deze echter wel op boerderijen aan. Een gemiddelde huskyhouder kan zomaar in het bezit zijn van tientallen honden. Husky’s zijn voorzien van een dikke vacht en kunnen hierdoor goed tegen de kou. Na een rondje over de huskyfarm kun je een sledetocht maken. Husky’s werken graag en hard. Wanneer een groep honden in een groep een slee trekken, doen ze zelfs hun behoefte onderweg zonder te stoppen. Drinken doen ze door middel van het happen van sneeuw. Wanneer de groep vindt dat één van de husky’s niet hard genoeg werkt, wordt hij gecorrigeerd door de rest. Aan het eind van de rit ontvangen ze graag een beloning in de vorm van een knuffel van je.

 

Bezoek een rendierenboerderij

Rendierenboerderijen zijn in het Finse landschap ook geen uitzondering. De rendieren brengen het grootste gedeelte van het jaar in vrijheid door en zijn slechts een beperkte periode op de boerderij. De houders brengen de rendieren hier naartoe wanneer het tijd is voor bijvoorbeeld de jaarlijkse vaccinatie. De rendieren worden met sneeuwscooters opgejaagd en zo naar de rendierboerderijen geleid. Het houden en fokken van rendieren is voor veel Sami, het inheemse volk van Lapland, een manier van leven. Als je een bezoekje aan een rendierboerderij brengt, mag je de rendieren vaak ook voeren. Onder het genot van een kopje koffie vertellen de eigenaren je graag over het traditionele leven dat zij leiden.

 

De bijzondere taal van de Finnen

Behalve al deze bijzondere ervaringen die je kunt opdoen in Fins Lapland, is er nog iets anders wat zeker je aandacht zal vangen: de Finse taal. Het Fins is een bijzondere taal die totaal niet verwant is met de talen die in de omringende landen worden gesproken. Het is een van de meest moeilijke talen om te leren. Het Fins kent maar liefst vijftien verschillende soorten naamvallen. Ook de uitspraak is zeer lastig om onder de knie te krijgen. Het langste woord telt zelfs 61 letters. Oefen daar maar eens goed op tijdens je vakantie!

You may also like