Home » Authentiek Noord-Portugal: Het Douro Portwijngebied

Authentiek Noord-Portugal: Het Douro Portwijngebied

by Gustavo
rivier de Douro

Authentiek Noord-Portugal Het Douro Portwijngebied

Portugal is een populaire vakantiebestemming, maar veel mensen kennen vooral het zuiden van het land en de grote steden Lissabon en Porto. Het noorden van Portugal is echter dé bestemming voor wie iets anders zoekt dan de stranden van de Algarve of de drukte van de stad. Hier vindt men nog de werkelijk Portugese manier van leven en ongerepte natuur. Bovendien ligt hier in het noorden een van de best bewaarde geheimen van Portugal: het Douro gebied.

Unesco Werelderfgoed

De Douro-regio is het oudste afgebakende wijngebied van de wereld. De grote rivier Douro vormt de grens met de rest van Portugal en is onderdeel van het Werelderfgoed van de UNESCO. Op de oevers groeien de druiven waar de wereldberoemde port van wordt gemaakt op terrasvormige wijngaarden. De indrukwekkende terrassen zijn hier met grote inspanning gemaakt en worden met evenveel aandacht onderhouden en bewerkt. In het oogstseizoen worden alle druiven met de hand geplukt en vaak nog op traditionele wijze met de voeten geperst.

Oorsprong van de port

Het waren de Romeinen die hier de wijnbouw introduceerden, maar met name in de tweede helft van de 17de eeuw werd de portwijn wereldwijd bekend door toedoen van de Engelse handelaren. De klimaatomstandigheden in dit gebied en de grond waarop de druiven groeien zijn van groot belang, hierdoor krijgt de port een karakteristieke en unieke smaak. De kwaliteit van de druiven en het proces van wijnbereiding wordt nauwlettend in de gaten gehouden en steeds meer verfijnd. Niet voor niets zijn de port, maar ook de niet gedestilleerde wijnen uit het Douro gebied de laatste jaren steeds meer in opkomst. Veel mensen drinken wel een glaasje port, maar weten echter niet dat deze drank alleen uit dit specifieke gebied in Portugal komt!

Verborgen schatten

Een goede manier om de Douro regio te zien is per trein, omdat men vlak langs de oevers van de rivier rijdt, waar rotspartijen en groene bossen afwisselen met kleine dorpen en steden. De dorpen aan de rivier ademen een eigen, unieke sfeer, alléén de werkers op het land, de dieren in de wei, de vrouwen bij de openbare wasplaats en de ouderen die op straat een praatje met elkaar maken. Per boot vanaf het water is het heuvelachtige landschap met de wijngaarden van alle belangrijke porthuizen zo mogelijk nog indrukwekkender. In de restaurants in en rond het Douro gebied worden tijdens de lunch of het diner uiteraard Douro wijnen geserveerd en kan men, in goed gezelschap van de lokale inwoners, genieten van de typische maaltijden en producten van de streek. In de bergen achter de rivier liggen echter nog veel meer verborgen schatten die het verdienen om ontdekt te worden!

Douro gebied bezoeken

April tot en met oktober is de beste periode om in het Douro gebied te reizen en kennis te maken met al het moois dat deze streek te bieden heeft. De gespecialiseerde reisorganisatie Realtours verzorgt hier een 8-daagse Groepsreis in klein gezelschap, met een afwisselend programma waarin natuur, cultuur, historie en authenticiteit centraal staan. Kijk voor meer informatie op: www.realtours.nl.

You may also like