Home » Athene: een stad vol geschiedenis

Athene: een stad vol geschiedenis

by Gustavo
Athene een stad vol geschiedenis

Athene is een stad die niet in een paar woorden is samen te vatten. Inclusief de buitenwijken telt hij bijna zes miljoen inwoners. En dit te bedenken dat Griekenland er in totaal elf miljoen heeft. Het leven in Athene is anders dan op elke andere plek in het land. Op zich ook logisch, gezien de grootte. Athene is een moderne metropool waar altijd wel iets te beleven is. Toeristen en inwoners uit diverse culturen voelen zich hier op hun plaats en leven harmonieus samen.

 

Dat is jarenlang wel anders geweest. Griekenland kent een veelbewogen geschiedenis. Zowel de Romeinen, Venetianen als de Turken hebben hun sporen in de samenleving nagelaten. De Turken hebben Griekenland 400 jaar lang bezet en tot op de dag van vandaag voelen nog veel Grieken, voornamelijk de ouderen, een weerstand tegen hun buurland. Wist je trouwens dat er na het einde van de Turkse bezetting zelfs een Duits koningshuis aan de macht is geweest? Alhoewel ook dit veel gemengde gevoelens heeft veroorzaakt, heeft koning Otto ook iets positiefs teweeggebracht. Hij zorgde er namelijk voor dat de Griekse taal, die ten tijde van de overheersing zijn invloed was kwijtgeraakt, weer verplicht werd op scholen.

 

De wijken van Athene

Een zo grote stad als Athene heeft vanzelfsprekend veel wijken. Welke past nu het beste bij jou, als je eenmaal besluit een bezoek te brengen? Plaka en Monastiraki zijn typisch toeristische wijken. Je zit er centraal en vindt er alles wat je nodig hebt voor een compleet verblijf. De keerzijde van de medaille is dat je hier vaak niet het traditionele leven ziet en de restaurants en bars gericht zijn op massa’s. Wil je iets meer authentieke sfeer proeven, begeef je dan naar wijken die daar net buiten, maar nog wel centraal zijn gelegen. Zoals bijvoorbeeld Psirri. Deze wat meer alternatieve wijk is na een lange periode van verpaupering bezig aan zijn sterke terugkomst. Benieuwd naar de meest poenige wijk van Athene? Breng dan een bezoekje aan Kolonaki, aan de voet van de Lykavitos-berg.

 

Een andere blik op Athene

Athene kent vele gezichten. Natuurlijk is het drukke centrum met Plaka en de Akropolis mooi en erg interessant. Maar wanneer je eens iets anders wilt zien of de drukte even wilt ontvluchten, wijk dan uit naar wat verder gelegen buurten. Een leuke manier om dit te doen is bijvoorbeeld per fiets. Athene mag dan een drukke stad zijn, er zijn voldoende fietspaden aangelegd voor degenen die zich op deze manier willen voortbewegen. Eén van de mooiste routes is degene die je via de arbeiderswijk Kallithea naar de haven leidt.

 

Positieve gevolgen van de crisis

Waarschijnlijk denk je bij Griekenland automatisch aan het woord crisis. Alhoewel het land volgens internationale mediaberichten het diepste dal voorbij is, merkt de gemiddelde inwoner hier nog niet veel van. Er zijn ontelbare gezinnen die per maand moeten rondkomen van enkele honderden euro’s. Toch heeft de Griekse crisis ook iets positiefs voortgebracht: de Stavros Niarchos foundation. Dit prachtige gebied langs het water beschikt over een groot park om te wandelen, een speeltuin voor de kinderen, een uitkijktoren en nog meer. Bezoekers hoeven geen entree te betalen. Op deze manier kunnen Griekse gezinnen, maar natuurlijk ook jij als bezoeker, gerust een halve dag vertoeven in deze oase van rust en gezelligheid vlak buiten het centrum van Athene.

You may also like